Właściwości pierzgi pszczelej

Właściwości pierzgi pszczelej

Skład chemiczny i właściwości antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe pierzgi

Pierzga to naturalny pszczeli produkt, przy czym surowcem do jej przygotowania zawsze jest pyłek kwiatowy. Powstały w pylnikach roślin nasiennych w postaci ziarenek jest zbierany przez pszczoły zbieraczki. Zmieszany z małą ilością wydzieliny gruczołów ślinowych czy nektaru i przeniesiony do ula. Transport będzie się odbywał w specjalnych koszyczkach, które znajdują się na trzeciej parze odnóży. Pszczoły znajdujące się w ulu przejmują przygotowany pyłek w formie obnóży od zbieraczek i dokładnie układają go w komórkach plastra. Zmagazynowany pyłek jest połączony ze śliną i miodem, rozdrobniony oraz warstwami ubijany. Górna warstwa będzie powlekana miodem i woskiem. Taka mieszanina będzie ulegać fermentacji mlekowej, która będzie prowadzić do powstania pierzgi. Kwas mlekowy w trakcie fermentacji beztlenowej odpowiada za konserwację pyłku czy pierzgi. Kwas zabezpieczać będzie produkt przed zepsuciem.

Pyłek stanowi bardzo wartościowy produkt roślinny ze względu na to, że ma zróżnicowany skład substancji czynnych biologicznie. Pod kątem chemicznym znajdujemy tam białka, węglowodany, lipidy, składniki mineralne oraz witaminy. Zawartość wody w pyłku świeżym to mniej więcej 20-30 procent. Najważniejszym składnikiem chemicznym będzie białko w ilości od 10 do nawet 40%. W białkach tych znajdziemy aż 25aminokwaów, wśród których są aminokwasy egzogenne metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina i tryptofan, które trzeba dostarczać do organizmu z zewnątrz. Jeśli chodzi o węglowodany będzie tam ich od 13 do nawet 55%. Przede wszystkim są tam cukry proste. Tłuszczów będziemy mieli do 20% maksymalnie i będą to zarówno niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe jak i kwasy nasycone. W pierzdze znajdziemy między innymi ważny kwas a-linolenowy, który pozwala na syntezę EPA oraz DHA. Z substancji lipidowych warto zauważyć, że pojawia się b-sitosterol, który pozwala na mniejsze wchłanianie cholesterolu w jelitach.

Wśród cennych związków są także polifenole, które obecne są w ilości około 1,5 procenta. Należą do nich flawonoidy, leukotrieny, katechniny, kwasy fenolowe. Flawonoidy reprezentowane są przez pochodne glukozydowe kemferolu, izoramnetyny i kwercetyny. Pierzga to znany od wieku cenny suplement diety. Ze względu na właściwości jest nazywana niekiedy krynicą młodości czy boskim pokarmem. Poprawia wydolność fizyczną ponieważ wpływa na wchłanianie tlenu przez tkanki czy zwiększenie masy tkanek mięśniowych. Właściwości są podobne do pyłku kwiatowego, to głównie cenne właściwości antybiotyczne oraz immunostymulujące.

Właściwości trawienne pierzgi

Pierzga jest stosowana między innymi w dolegliwościach trawiennych. Będzie bardzo pomocna w przypadku problemów z wątrobą, woreczkiem żółciowym, jelitami czy żołądkiem. Pierzga to bardzo cenny, ale jednocześnie mało znany produkt pszczeli. Tak naprawdę mało osób w ogóle wie czym ona jest i mało pszczelarzy ją pozyskuje. W istocie jest to przetworzony pyłek kwiatowy, pokarm pszczół. Panująca w ulu wysoka temperatura wilgoć a także obecne mikroorganizmy będą się przyczyniać do biochemicznych zmian w pyłku. Zachodzi fermentacja mlekowa pyłku, w wyniku której powstaje pierzga. Warto zwracać uwagę na to, że pierzga jest cennym składnikiem, który może pomagać nam w złym funkcjonowaniu wątroby. Odnotowano doskonałe rezultaty w momencie, gdy ktoś miał zapalenie i marskość. Dziennie zaleca się przyjmować 10-20 gram pierzgi po posiłkach, by chronić swój żołądek

W przypadku, gdy występują poważne choroby wątroby dzienna porcja może zostać zwiększona nawet do 30 gram. Należy wtedy przyjmować trzy razy dziennie po około 10 gram między posiłkami, półtora do dwóch godzin po jedzeniu. W przypadku marskości wątroby kuracja może być także uzupełniona o dawkę herbaty z ostropestem plamistym albo tabletkę , która substancje aktywne ostropestu zawiera. Można także do takiej kuracji zdecydować się na wprowadzenie propolisu.

Kwaskowy posmak jaki ma pierzga wynika z charakterystycznej fermentacji pyłku jaka zachodzi w węzie pszczelej. Ze spożywania pierzgi powinny rezygnować osoby, które są uczulone na produkty pszczele. Pierzga będzie wzmacniać wątrobę i układ nerwowy, korzystnie działa na jelita i żołądek, wpływa na kreatywne myślenie, wzmacnia wzrok, dostarcza cenne substancje odżywcze, wzmacnia nasze mięśnie.

Więcej na http://sklepmiodek.pl/

Previous Jak zaprojektować idealny pokój dla dziecka?
Next Nowoczesne akcesoria telefoniczne, których potrzebuje każdy

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Wady zgryzu należy korygować bez względu na wiek

Średnio 60 proc. osób w Polsce ma wady zgryzu. Często traktowane są one jak problem estetyczny. Tymczasem spowodowane przez krzywy zgryz stłoczenie zębów czy problemy w stawach skroniowo-żuchwowych mogą być przyczyną wielu chorób

Life&Style 0 Comments

Wrocławska klinika pomaga chorym na stwardnienie rozsiane

Na Dolnym Śląsku od kilku miesięcy funkcjonuje klinika, w której międzynarodowy zespół specjalistów prowadzi badania nad innowacyjnymi terapiami dla chorych na stwardnienie rozsiane. Dotychczasowe efekty działalności pokazują jednoznacznie, że z

Life&Style 0 Comments

Fakty dotyczące makijażu mineralnego – dlaczego jest on zdrowszy dla Twojej skóry

Kosmetyki syntetyczne głównego nurtu są bardzo często wytwarzane z toksycznej mieszanki niebezpiecznych składników, z których niektóre są znane jako rakotwórcze i zaburzające gospodarkę hormonalną, a inne są znane jako powodujące

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź